Cerumenski čep

Cerumenski cep se cesto stvara u usnom kanalu. Nastaje od usne masti i ljuspi epitela usnoga kanala. Obicno se cesce vidja kod starijih pacijenata jer je njihova koza suva i vise se ljuspa.Takodje, neki pacijenti imaju prekomerno lucenje usne masti

. Kod drugih pacijenata obicno je kriva ptreterana higijena, tj. upotreba “stapica za usi”. Guranjem ovih stapica uklanja se jedan deo usne masti, dok se drugi deo nagurava u kanal i onemogucava prirodni proces uva da se samo cisti.

 

Simptomi:

 

* osecaj zapusenosti u uvu

 

* bol

 

* sustanje

 

* oslabljen sluh

 

Cerumenski cep se obicno lako odstranjuje instsrumentalno ili ispiranjem vodom.

 

Cesto se po otklanjanju cerumenskog cepa konstatuje upala usnog kanala, koja moze biti bakterijska ili gljivicna i zahteva lecenje.

 

Vazna napomena: osecaj zapusenosti i oslabljenog sluha moze biti simptom i akutne gluvoce, veoma ozbiljnog oboljenja usnog zivca koje zahteva hitnu medicinsku terapiju radi spasavanja sluha !

 

Cesto pacijenti zbog osecaja zapusenosti u uvu misle da je potrebno samo ispiranje, medjutim, na zalost u mnogim slucajevima konstatujemo pri pregledu da je uvo potpuno cisto, a da je razlog zapusenosti uzrokovan oboljenjem srednjeg ili unutrasnjeg uva.